Vánočka z brambor

Ingredience: 6 dkg másla, 9 dkg cukru a 1 vejce, sůl, citrónovou kůru, 3 dkg kvasnic, 3/16 l mléka, 1/2 kg mouky a 1/4 kg bramborů, 5 dkg hrozinek

Postup: v míse utřeme 6 dkg másla, 9 dkg cukru a 1 vejce, přidáme na špičku nože soli a citrónové kůru. Z 3 dkg kvasnic a 3/16 l mléka uděláme kvásek, který střídavě zamícháme s 1/2 kg mouky a 1/4 kg studených vařených umletých bramborů. Do utřeného másla přidáme 5 dkg hrozinek, vše zpracujeme v tuhé těsto a dáme asi 1 hod. kynout. Pak upleteme vánočku, kterou dáme na vymaštěný plech, necháme ji opět zkynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do růžova.

 

Tisk receptu