Koňakové věnečky

Potraviny: 1 vejce, 250g hladké mouky, 1/4 lžičky amonia, 150g vychlazeného másla, 100g moučkového cukru, 2 lžíce koňaku, 50g vlašských ořechů, mouka na vál
Postup: vejce rozklepneme a oddělíme bílek od žloutku. Bílek necháme stranou. Z mouky, amonia, vloček másla, moučkového cukru, žloutku a koňaku rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a chladíme minimálně 60 minut. Mezitím nasekáme najemno oříšky. Těsto na lehce pomoučněném vále vyválíme asi na 1 cm vysoký plát. Formičkami ve tvaru věnce o dvou rozdílných velikostech vypichujeme tvary. Zbytek těsta opět prohněteme, rozválíme a opět vypichujeme. Troubu předehřejeme na 200 stup. Koňakově věnečky položíme na pečící papír. Věnečky potřeme bílkem a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme 6-8 minut.

 

Tisk receptu