Křehké kytičky

Potřebujeme:  210 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 125 g másla, 1 vejce, lžíci citrónové šťávy, tuk na vymazání plechu, zavařeninu na slepení.

Likérová poleva: 130 g moučkového cukru, lžíce horké vody a likéru, lžička rozehřátého tuku.

Příprava polevy: cukr, horkou vodu, likér a rozehřátý tuk umícháme dohusta a ihned použijeme.

Postup: mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme, přidáme pudinkové prášky, změklý tuk, vejce a citrónovou šťávu. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme na hodinu do chladna odpočinout. Z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrájíme kytičky nebo jiné tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlé kytičky slepíme zavařeninou a přelijeme likérovou polevou.

 

Tisk receptu