Zapečená ztracená vejce

Ingredience: 4 rajčata, 8 vajec, 200 ml mléka, 200 g sýra niva, 100 ml octa, svazek bazalky, petrželka, muškátový oříšek, sůl, pepř, rostlinný olej                                       

 

Postup: rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy nebo nákypové formy. Osolíme, opepříme. Bazalku opereme, otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylými rovnoměrně posypeme rajčata. V nízké nádobě přivedeme k varu 1 litr vody, ocet a lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme sklouznout do vody. Při mírné teplotě vaříme vejce asi 4 minuty. Pak je vyjmeme, necháme okapat a položíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme sýr nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) vejce přibližně 15 minut zapékáme. Opereme petrželku, jeden snítek odložíme, zbylé usekáme a nasypeme na vejce. Ozdobíme snítkou petrželky a bazalkou. Podáváme s bagetou.

 

Tisk receptu