Vánočka II

Ingredience: 500 g polohrubé mouky nebo hladké mouky , 70 g cukru, 50 g sádla, 1 žloutek , 20 g droždí, 1 rovná lžička soli, 23 dl mléka, citrónová kůra, vanilka a vejce na potření

Postup: do mísy prosejeme mouku a sůl. V polovině mléka rozpustíme cukr a rozdrobíme do něho droždí. Jakmile droždí nabude, rozšleháme do mléka vejce a vlijeme do mísy s moukou, přidáme rozpuštěný tuk, citrónovou kůru, vanilku a vypracujeme tuhé těsto. Tuhost těsta ředíme zbytkem mléka. Z těsta uděláme bochánek, posypeme moukou a přikryjeme ubrouskem na vále. Těsto necháme kynout v teple 2-3 hodiny, anebo 8-10 hodin v chladu. Vykynuté těsto jemně prohněteme a rozděláme na 7 dílů. Ze tří trochu větších dílů upleteme copánek, přeneseme na plech a rukou zploštíme. Druhý copánek z menších dílů přiložíme na první. Z posledního dílu uděláme váleček a přetáhneme ho přes oba předešlé pletence. Vánočku propíchneme kolmo ke špejli a necháme vykynout. Vykynutou potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pozor! Troubu neotevíráme dřív než za půl hodiny, abychom vánočku nesrazili.

 

Tisk receptu