Saláty, zálivky, majonézy
Zásady pro přípravu zeleniny na salát.
• Hlávkový salát chutná nejlépe, je-li připraven týž den, kdy byl koupen či ještě lépe kdy byl sklizen. Delší skladování uškodí nejen jeho vzhledu, ale sníží i obsah cenných vitamínů. Musíme-li salát koupit den předem, uložíme jej zabalený ve vlhké utěrce do chladničky.
• Kopr, petržel a pažitka, velmi časté přísady salátů, potřebují vlhko. Vkládáme je na chvíli do sklenice se studenou vodou, a jakmile dost nasají vlhkost, uložíme je do jiné sklenice s pevným uzávěrem a postavíme do ledničky, takto ošetřené vydrží v dobré stavu několik dní. Nebo je dosud vlhké uložíme do mikrotenového sáčku, nafoukneme jej, pevně uzavřeme a v takovémto „balonovém“ obalu je uložíme do spodní přihrádky ledničky.
• Kdo má mrazničku jistě už vyzkoušel, že jak kopr, tak petrželová nať i pažitka se dají dobře zamrazit nadrobno nasekané a zalité vodou buď v miskách na led, nebo nasypané do malých psaníček z alobalu.
• Použijeme-li k přípravě salátu syrovou mrkev či celer, krájíme je vždy nadrobno. Organizmus tak lépe využije minerální látky i vitamíny v nich obsažené.
• Přidáváme-li do salátu syrovou cibuli, krájíme ji nebo sekáme až těsně před jeho dohotovením. Rozkrájená cibule totiž po určité době začne hořknout.
• Jako úplně poslední přísadu dáváme do salátů pažitku, petrželovou nať či kopr.
• Všechnu zeleninu určenou k přípravě salátu dáme po důkladném očištění a omytí tekoucí vodou okapat, osušíme ji co nejlépe, aby dobře přijímala zálivku, jež zabraňuje ztrátě vitamínů.
• Pokud přece jen kapky vody ulpí na listech a zeslabí chuť salátové zálivky, je dobré mít v zásobě tzv. základní zálivku. Stačí, umícháme-li 3 díly oleje, 1 díl octa, sůl a pepř. Touto zálivkou naplníme malou šroubovací lahvičku a uložíme ji do ledničky, kde se uchová čerstvá po celý týden.
• Zdá-li se nám, že salát chutná fádně, nezkoušejme jej přisolit nebo přikyselit. Nebude to mít žádoucí účinek. Sůl se v salátu nerozpustí tak rychle, jak bychom si přáli, a ocet se do salátu nevpije tak rovnoměrně jak by měl. Chuť salátu napravíme tak, že znovu umícháme ještě malou porci salátové zálivky, do níž přidáme o trochu víc soli a octa než obvykle. Můžeme do ní vmíchat i trochu ostré hořčice. Tuto novou zálivku pak přidáme po lžičkách do salátu, znovu jej lehce promícháme.