Polévky

Polévky jsou tekuté pokrmy připravené z různých vývarů masa, zeleniny, které bývají zařazeny jako součást oběda či večeře. Základní ingrediencí pro všechny druhy polévek je voda. Ve vodě se vaří různé přísady, které dodávají polévce výslednou chuť, barvu a vůni. K masu se přidává zelenina, ovoce, rýže, různé zavářky nebo těstoviny. Sytější polévky mohou s pečivem či chlebem nahradit lehký oběd či večeři. Obvykle se podává jako předkrm před hlavním chodem. Polévky se obecně dělí na čiré a zahuštěné.

 

Čiré polévky: čirá polévka je vývar z masa. Nejčastěji se používá maso hovězí nebo drůbeží. Nejznámějším zástupcem v této skupině je hovězí polévka nebo bujon, slepičí nebo kuřecí polévka a polévky s dalšími přísadami nudlová polévka, polévka s játrovými knedlíčky, fritátová polévka, polévka s uzeným masem, cibulová polévka aj.

 

Zahuštěné polévky: zahuštěné polévky jsou takové polévky, které se při přípravě pomocí různých přísad zahušťují. Jsou to různé krémové polévky nebo polévky zahuštěné jíškou a také polévky zahuštěné jinými přísadami, které se vaří společně s masem. Příkladem může být rýže, brambory, hrách, čočka, fazole nebo jiné luštěniny, zelí, ale také mléko, smetana nebo syrové vejce nebo jen vaječný žloutek.