Hrachová polévka

Ingredience: 30 dkg hovězích a telecích kostí, sůl, několik zrnek celého pepře, menší cibule, kousek celeru, jedna malá mrkev, jedna petržel, 20dkg hrachu, 10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej), 8dkg hladké mouky, mletý pepř, česnek (třený), sůl, polévkové koření, majoránky, petrželová nať, smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

 

Postup: z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody dáme vodu čerstvou a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

 

 

Tisk receptu