Arabský chléb

Ingredience: 500 g hrubé bílé chlebové mouky, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžička římského kmínu - cuminu (celého, 450 - 650 ml teplé vody, 1 čerstvé vejce

Na posypání: 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce černého kmínu - černuchy

Postup: 500 g hrubé mouky vsypeme do mísy, přidáme 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli a 1 lžičku cuminu. Dobře promícháme. Postupně přiléváme takové množství teplé vody, až nám vznikne tuhé těsto, které dobře propracujeme a uhněteme do hladka. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 1,5 hodiny vykynout. Mokrýma rukama těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvoříme kulaté bochánky, které přendáme na plech pokrytý pečicím papírem. Přikryjeme a necháme kynout ještě asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme semínky (jeden sezamem a jeden černuchou). Pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších cca 20 min. Po upečení chléb přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

 Tisk receptu