• Ovoce zelenina

Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujeme. Obsahují hodně tuku, který delším skladováním žlukne.

Banány nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži.

Cibuli a česnek skladujeme vázané ve věncích, které zavěšujeme v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách můžeme skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.

Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali. Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.

Citrón rozříznutý uchováváme tak, že jej řeznou stranou položíme na talířek a uložíme do chladničky.

Citróny déle vydrží uložené v láhvi: pěkné, tuhé zdravé a ještě ne zcela vybarvené plody balíme do papírového ubrousku, nekláme  je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopíme talířkem nebo miskou a obrátíme. Uložíme je v chladné a suché místnosti.

Citrónovou kůru uchováváme nastrouhanou a promíchanou se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Skleničku s kůrou dobře zavážeme a uskladníme v chladu.

Citrónovou šťávu uchováváme v létě v mrazničce v krabičkách z plastické hmoty na led. Šťávu vylisujeme, procedíme a nalijeme do dílků. Zmrazenou šťávu přidáváme pak do vody s cukrem, omáček, krémů apod.

Citrusové plody vydrží v chladničce déle, ale ztrácejí svou vůni. Před podáváním je musíme nechat chvíli při pokojové teplotě, aby se aroma rozvinulo.

Sušené ovoce vydrží déle čerstvé, tj. vlhké a vláčné, uložíme-li je do chladničky.

Fíky dlouho neskladujeme. Na kratší dobu je zavěšujeme v su­ché chladné místnosti.

Jahody trháme časně ráno, dokud nejsou prohřáté sluncem. Plody omyjeme na sítu a pak odstraníme stopky. Třešně naopak češeme večer. Nikdy nekonzumujeme nahnilé ovoce, ani je nevykrajujeme!

Fíky se při krájení hodně lepí,ale když je před krájením vložíte na chvilku do mrazáku lepit se nebudou.                         

Hrozny vinné uchováváme (někdy až do vánoc) zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponoříme jim stopky do zavě­šené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během doby doplňuje­me.

Hrušky skladujeme rozložené na lískách v chladu. Ke skladová­ní se hodí jen tvrdé, zelené, zdravé plody s neulámanými stopkami.

Houby sušené ukládáme ve sklenici nebo krabici z plastické hmoty na suchém a chladném místě. Můžeme, je také dobře usuše­né roztlouci na prášek a uchovávat ve sklenici se zabroušenou zát­kou.

Lák z nakládaných okurek nevyhazujte. Použijte ho do salátové zálivky místo octa.

Zelí snadno a rychle nakrouháte když hlávku rozpůlíte a rozkrájíte na tenké proužky na strojku na chleba.

Opékané brambory budou křupavější, když je před smažením poprášíte moukou.

Při vaření květáku dejte do vody trochu mléka. Zabráníte tomu, aby po květáku voněl celý byt.

Cibule nás nebude štípat do očí, když ji budeme krájet zahřátým nožem.

Před smažením můžeme cibuli posypat trochou hladké mouky, rychleji zezlátne.

Z květáku - vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.

Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout

Rajčata půjdou krásně loupat, když je na 5 vteřin ponoříme do vroucí vody a hned zchladíme studenou vodou

Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout.

Zeleninu jako přílohu vaříme v páře a co nejkratší dobu.

Povadlou zeleninu očistíme od hnědých míst a listů a ponoříme na hodinu do studené vody, do níž přidáme šťávu z jednoho citró­nu, nebo několik lžic octa.

Do hlávkového salátu přidáme sůl až těsně před podáním. Po soli listy hlávkového salátu rychle vadnou.

Zelí a kořenová zelenina vydrží čerstvá až týden, uložíme-li je na vzdušném a chladnějším místě.

Česnek uchováme, když ho oloupaný dáme zmrazit v krabičce do mrazáku.

Zeleninu, která při pokojové teplotě rychle vadne, musíme hned po nákupu alespoň částečně očistit (neloupat). Volně zabalenou v polyetylénovém sáčku uložíme v chladničce do přihrádky určené na zeleninu. Vydrží čerstvá 2—3 dny.

Z květáku vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.

Než uložíme mladou karotku na několik dnů do chladničky, zbavíme ji předem nati. Odebírá karotce vlhkost.

Rajčata uložíme na vzdušném, chladném místě. Uložením v chladničce ztrácejí své aroma.

Zeleninu a ovoce i hroznové víno uchováme do vánoc jako čerstvé když je dáme do koše a zavěsíme asi metr od povrchu do studny /pokud máme/.

Potřebují vlhko. Je dobře vložit je na chvíli do sklenice se stude­nou vodou, jakmile dost nasáknou, uložíme je do jiné suché skleni­ce s pevným uzávěrem a postavíme do chladničky. Takto ošetřeny vydrží čerstvé téměř celý týden.

Bylinky je možné rovněž vlhké uložit do PVC sáčku, ihned jej nafouknout a pevně uzavřít. V tomto „balónkovém" obalu je polo­žíme do spodní přihrádky chladničky.

Kopr, pažitka nebo zelená petrželka se dají dobře zmrazit.

Pokud je petrželová nať povadlá, vložte ji na několik minut do studené vody a bude zase jako čerstvá.

Při vaření zeleniny ušetříte energii, když ji nakrájíte na malé kousky, růžičkové kapustě a brokolici nařízněte košťál do kříže.

Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujeme. Obsahují hodně tuku, který delším skladováním žlukne. 

Banány nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži.

Cibuli a česnek skladujeme vázané ve věncích, které zavěšujeme v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách můžeme skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.

Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali. Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.

Citrón rozříznutý uchováváme tak, že jej řeznou stranou položíme na talířek a uložíme do chladničky.

Citróny déle vydrží uložené v láhvi: pěkné, tuhé zdravé a ještě ne zcela vybarvené plody balíme do papírového ubrousku, nekláme  je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopíme talířkem nebo miskou a obrátíme. Uložíme je v chladné a suché místnosti.

Citrónovou kůru uchováváme nastrouhanou a promíchanou se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Skleničku s kůrou dobře zavážeme a uskladníme v chladu.

Citrónovou šťávu uchováváme v létě v mrazničce v krabičkách z plastické hmoty na led. Šťávu vylisujeme, procedíme a nalijeme do dílků. Zmrazenou šťávu přidáváme pak do vody s cukrem, omáček, krémů apod.

Citrusové plody vydrží v chladničce déle, ale ztrácejí svou vůni. Před podáváním je musíme nechat chvíli při pokojové teplotě, aby se aroma rozvinulo.

Sušené ovoce vydrží déle čerstvé, tj. vlhké a vláčné, uložíme-li je do chladničky.

Fíky dlouho neskladujeme. Na kratší dobu je zavěšujeme v su­ché chladné místnosti.

Fíky se při krájení hodně lepí,ale když je před krájením vložíte na chvilku do mrazáku lepit se nebudou.                               

Hrozny vinné uchováváme (někdy až do vánoc) zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponoříme jim stopky do zavě­šené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během doby doplňuje­me.

Hrušky skladujeme rozložené na lískách v chladu. Ke skladová­ní se hodí jen tvrdé, zelené, zdravé plody s neulámanými stopkami.

Houby sušené ukládáme ve sklenici nebo krabici z plastické hmoty na suchém a chladném místě. Můžeme, je také dobře usuše­né roztlouci na prášek a uchovávat ve sklenici se zabroušenou zát­kou.

Při zpracování ovoce nikdy nepoužívejte ani dobře vymyté plastové nádoby od hnojiv, herbicidů či jiných chemických látek!

 Získaná šťáva se do lahví plní vždy jen asi 7 cm pod okraj hrdla. Naplněné, ale neuzavřené lahve se pak pasterují v hrnci, kde voda musí dosahovat do výše hladiny šťávy v lahvích!

Zahřívat (sterilizovat) můžete rovněž celý objem šťávy najednou, nejlépe ve větším hrnci. Čisté a zahřáté lahve nebo demižony je pak nutné plnit ihned po odstavení horkou šťávou (jedná se o tzv. sterilaci horkým rozlivem).

 Pokud se rozhodnete pro čistě hruškovou šťávu, potom počítejte s tím, že bude mdlé chuti. Z toho důvodu se při lisování kombinují hrušky s kyselejšími jablky. Přídavek jablek by měl činit nejvýš 20 %.