Saláty, zálivky, majonézy

Zásady pro přípravu zeleniny na salát.

 

Hlávkový salát chutná nejlépe, je-li připraven týž den, kdy byl koupen či ještě lépe kdy byl sklizen. Delší skladování uškodí nejen jeho vzhledu, ale sníží i obsah cenných vitamínů.  Musíme-li salát koupit den předem, uložíme jej zabalený ve vlhké utěrce do chladničky.

Kopr, petržel a pažitka, velmi časté přísady salátů, potřebují vlhko. Vkládáme je na chvíli do sklenice se studenou vodou, a jakmile dost nasají vlhkost, uložíme je do jiné sklenice s pevným uzávěrem a postavíme do ledničky, takto ošetřené vydrží v dobré stavu několik dní. Nebo je dosud vlhké uložíme do mikrotenového sáčku, nafoukneme jej, pevně uzavřeme a v takovémto „balonovém“ obalu je uložíme do spodní přihrádky ledničky.

Kdo má mrazničku jistě už vyzkoušel, že jak kopr, tak petrželová nať i pažitka se dají dobře zamrazit nadrobno nasekané a zalité vodou buď v miskách na led, nebo nasypané do malých psaníček z alobalu.

Použijeme-li k přípravě salátu syrovou mrkev či celer, krájíme je vždy nadrobno. Organizmus tak lépe využije minerální látky i vitamíny v nich obsažené.

Přidáváme-li do salátu syrovou cibuli, krájíme ji nebo sekáme až těsně před jeho dohotovením. Rozkrájená cibule totiž po určité době začne hořknout.   

Jako úplně poslední přísadu dáváme do salátů pažitku, petrželovou nať či kopr.

Všechnu zeleninu určenou k přípravě salátu dáme po důkladném očištění a omytí tekoucí vodou okapat, osušíme ji co nejlépe, aby dobře přijímala zálivku, jež zabraňuje ztrátě vitamínů.

Pokud přece jen kapky vody ulpí na listech a zeslabí chuť salátové zálivky, je dobré mít v zásobě tzv. základní zálivku. Stačí, umícháme-li 3 díly oleje, 1 díl octa, sůl a pepř. Touto zálivkou naplníme malou šroubovací lahvičku a uložíme ji do ledničky, kde se uchová čerstvá po celý týden.

Zdá-li se nám, že salát chutná fádně, nezkoušejme jej přisolit nebo přikyselit. Nebude to mít žádoucí účinek. Sůl se v salátu nerozpustí tak rychle, jak bychom si přáli, a ocet se do salátu nevpije tak rovnoměrně jak by měl. Chuť salátu napravíme tak, že znovu umícháme ještě malou porci salátové zálivky, do níž přidáme o trochu víc soli a octa než obvykle. Můžeme do ní vmíchat i trochu ostré hořčice. Tuto novou zálivku pak přidáme po lžičkách do salátu, znovu jej lehce promícháme.