Brambory

 

 

Varný typ udává vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor.

Typ A  (označovaný zelenou barvou) - jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha - mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté - nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.

Typ B  (označovaný červenou barvou) - jsou vhodné jako univerzální přílohové hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování - po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.

Typ C  (označovaný modrou barvou) - jsou vhodné především na přípravu kaší a těsta, používají se na výrobu hranolků, bramboráků, bramborových placek - hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.

Často se můžete setkat s označením přechodných typů - A - B nebo B - C, neboť hranice není striktně vymezena.

* Nejprve si rozmyslíme, k čemu chceme brambory použít, co z nich chceme uvařit.

* Teprve potom koupíme vhodný varný typ a odrůdu brambor.

* Rané brambory koupíme pouze pro okamžitou spotřebu.

* Brambory se zjevnými vadami (mechanicky poškozené, nahnilé, zelené) nekupujeme.

* Brambory, které jsou naklíčené, také nekupujeme.