Houby

 

 

Houby nikdy nejíme syrové!

Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené.

Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě.

Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily.

Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.

Očištěné plodnice jen krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Dlouhé máčení ve vodě není vhodné.

Houby krájíme až po okapání, velikost a tloušťku přizpůsobíme jejich dalšímu použití. Například do salátů, omáček a polévek jsou vhodné tenké plátky z klobouků, do gulášů přidáváme větší kostky.

Na smažení využíváme silné plátky nebo celé klobouky.

Nožky hub přidáváme do houbových náplní, případně je sušíme a připravujeme z nich houbový prášek používaný jako koření.

Delší tepelná úprava (min. 20 minut) je nutná například u václavek, koláře a tužších druhů hub - jako je liška obecná nebo kotrč kadeřavý.

Zbylý pokrm můžeme i znovu ohřívat, pokud jsme k jeho přípravě použili jedlých, čerstvých a pevných hub.

Pokud chceme čerstvé neupravené houby uchovat maximálně do druhého dne, rozdělíme je na tácek a uložíme do chladničky.

Houby můžeme také zmrazovat. Před zmrazením očištěné houby asi 6 - 8 minut předvaříme v mírně osolené vodě a pak zchladíme. V mrazničce uchováváme maximálně 2 měsíce.

Houby, které chceme usušit, očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a rozprostřeme po sítu. Nikdy nesušíme na přímém slunci!

Sušené houby skladujeme v dobře uzavřené sklenici. Sušené houby lze používat jako ochucovadlo, pokud je rozemeleme na prášek.