Voňavá játra

Ingredience: 400 g jater, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetka tymiánu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 100 g šunkového salámu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 velké jablko, 5 rajčat, 1 lžíce worcesterské omáčky, zelená petrželka, mletý pepř, 500 g brambor

Postup: nejdříve si uvaříme dobře oprané brambory ve slupce, oloupeme je, rozkrájíme na čtvrtky a opečeme dozlatova na oleji. Plátky jater (krůtí, kuřecí či vepřová) okořeníme mletým či v hmoždíři utlučeným hřebíčkem a opečeme na másle (oleji). Odložíme je stranou a osolíme (játra solíme vždy až upravená, nikoliv dopředu). Na pánev po opékaných játrech přidáme zbytek oleje a na něm opečeme na kolečka nakrájenou cibuli, utřený česnek a šunkový salám nakrájený na proužky. Přidáme oloupané a nahrubo nakrájené jablko, nasekaná rajčata, tymián, worcesterskou omáčku a asi pět minut podusíme. Do směsi vrátíme opečená brambory, přisolíme, na vrch poklademe plátky jater, přiklopíme a ještě chvíli podusíme. Posypeme krájenou petrželkou a podle chuti ještě opepříme.

 

Příloha: pečivo nebo chléb

 

Tisk receptu