Meruňkový koláč

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 citrón, 1 vanilinový cukr, 100 g cukru, 1 špetka soli, 3 žloutky, 200 g másla, 2 konzervy meruňkového nebo broskvového kompotu, 5 lžic meruňkové marmelády, 3 lžíce mandlových lupínků

Příprava: omyjeme citrón a z půlky ostrouháme kůru. Kůru smísíme s moukou, vanilkovým a běžným cukrem, přidáme sůl, žloutky a na kousky nasekané chladné máslo. Vypracujeme vláčné těsto a zabalíme ho do fólie. Uložíme na šedesát minut do lednice. Mezitím nakrájíme meruňky na slabé plátky.  Troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto rozválíme na středně velkém vymaštěném plechu. Okraje povytáhneme. Plát těsta potřeme marmeládou a na ni vyrovnáme připravené meruňky. Posypeme mandličkami a pečeme asi dvacet minut.


Tisk receptu