Pomerančová Halva z ořechů

Ingredience: 120g másla změklého, 120g krystalového cukru, na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžíce pomerančové šťávy, 3 vejce, 180g krupice (semolina), 2 lžičky prášku do pečiva, 120g pomletých lískových oříšků

Sirup: 350g krystalového cukru, 2 celé skořice rozlomené napůl, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce vody z pomerančových květů (nebo pomerančové šťávy), 50 neoloupaných posekaných na sucho opražených lískových oříšků, 50g oloupaných, na sucho opražených mandlí, posekaných na jemné proužky, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
Předehřát troubu na 220°C. Vymastit 23 cm čtverhranný plech. Lehce našlehat máslo, přidat cukr, pomerančovou kůru a šťávu, vejce jedno po druhém, krupici, prášek do pečiva a lískové oříšky. Našlehat vše do hladka. Vložit do formy a uhladit povrch. Péct po 20-25min., až je těsto pevné a zlatavé. Nechat vychladnout ve formě.
Posup: vložit cukr a 580ml vody do kastrolku, přidat celou skořici. Za stálého míchání velice pomalu zahřívat, až se cukr úplně rozpustí. Přivést do varu a prudce vařit po 5min. bez míchání. Odměřit polovinu vařícího sirupu a přidat do něj citrónovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Stejnoměrně nalít na Halvu. Zbytek sirupu nechat v kastrolku.
Nechat halvu na plechu, až vsákne všechen sirup, potom ji vyklopit na servírovací talíř a nakrájet diagonálně na kosodelníky. Povrch posypat ořechy. Zbytek sirupu povařit, až trochu zhoustne a polít jím Halvu. Nahoru posypat proužky pomerančové kůry.
Může se podávat s neúplně našlehanou šlehačkou. Pro tento recept se musí použít plná forma, ne ta s vyndávacím dnem.

 

Tisk receptu