
Brambory
Varný typ udává vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor.
Typ A (označovaný zelenou barvou) - jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha - mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté - nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.
Typ B (označovaný červenou barvou) - jsou vhodné jako univerzální přílohové hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování - po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.
Typ C (označovaný modrou barvou) - jsou vhodné především na přípravu kaší a těsta, používají se na výrobu hranolků, bramboráků, bramborových placek - hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.
Často se můžete setkat s označením přechodných typů - A - B nebo B - C, neboť hranice není striktně vymezena.
* Nejprve si rozmyslíme, k čemu chceme brambory použít, co z nich chceme uvařit.
* Teprve potom koupíme vhodný varný typ a odrůdu brambor.
* Rané brambory koupíme pouze pro okamžitou spotřebu.
* Brambory se zjevnými vadami (mechanicky poškozené, nahnilé, zelené) nekupujeme.
* Brambory, které jsou naklíčené, také nekupujeme.