
Bramborové kynuté koule
Postup: smícháme 1/2 kg vařených strouhaných bramborů s 1/2 kg mouky. Přidáme 2 dkg zkynutého droždí, sůl, lžíci cukru a z 1/2 citronu kůru; zaděláme mlékem v tuhé těsto. Necháme kynout 1 hod. Děláme malé kuličky, dáme opět kynout a pak teprve vysmažíme. Horké obalujeme v pomerančovém cukru. Podáváme s vinnou pěnou.
Vinná pěna šodó: do kamenného hrnku dáme 1/2 dkg bramborové moučky Solamyl, 10 kostek cukru, 4 žloutky, 1 celé vejce, kousek citrónové kůry a vanilky, 1/4 l bílého vína a 1/16 l vody a necháme hodinu stát. Hrnek postavíme na plotnu do parní lázně, pilně mícháme (kvedláme) až pěna zhoustne a kryje vařečku a přelijeme do jiné porcelánové nádoby.