Svíčková na tatranský způsob

Ingredience: 600-900 g hovězího zadního, 50 g slaniny, 3 lžíce rostlinného oleje, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule, 4 zrnka černého pepře, 4 zrnka nového koření, bobkový list, hořčice, 3 dl vývaru, 3 dl husté krémovité smetany, mléko dle potřeby, 3 lžíce hladké mouky, lžíce cukru, citrónová šťáva nebo ocet, sůl, brusinkový kompot nebo rybízový džem, šlehačka

 

Postup: maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu, cibuli a osmahneme do světle hněda. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření,hořčici, mírně podlijeme a dusíme. Maso podléváme vývarem(vodou). Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou a postupně ředíme zbytkem vývaru, mlékem a smetanou. Omáčku dochutíme cukrem, citrónovou šťávou nebo octem a dobře povaříme. Potom omáčku prolisujeme přes cedník, přidáme zbytek na kostičky nakrájené a orestované slaniny. Nalijeme ji na maso a ještě na plotně prohřejeme.

 

Příloha: kynuté – houskové knedlíky, brusinky nebo rybízový džemem, zdobíme šlehačkou.

 

Tisk receptu