Čokoládový dort

Ingredience: 200 g kvalitní čokolády na vaření, 380 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilinového cukru, 440 g cukru krupice, 2 vejce, 22 g holandského kakaa, 250 g másla, 1 lžíci rozpustné kávy, tuk na vymazání

Postup: troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 150 stupňů). Nachystejte si dortovou formu o průměru asi 20 cm, vymastěte ji a dno i okraje vyložte pečícím papírem. V kastrolku rozpusťte máslo. Lžíci rozpustné kávy zalijte hrnkem vroucí vody. Kávu vlijte k rozpuštěnému máslo, přidejte cukr a na kostky rozlámanou čokoládu. Na mírném plameni směs rozpouštějte a míchejte, dokud nebude krásně hladká. Nesmí se vařit! Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Do další mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a kakao. Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat, nejlépe šlehačem. Do hmoty po částech zapracujte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce. Těsto vlijte do formy a pečte asi 105 minut. Hotový dortík nechte 15 minut vychladnout a pak teprve jej opatrně vyklopte na mřížku. Až dort vychládne úplně, poprašte jej dvěma lžícemi kakaa a případně ozdobte plátky čokolády, jak vidíte na fotografii.

Tisk receptu