Sachrův dort - tradiční recept

Korpus: 150 g čokolády na vaření, 130 g másla, 6 vajec, 900 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 110 g cukru krupice, 125 g mouky.

Na ozdobu: 250 g meruňkové zavařeniny, 200 g čokolády na vaření, 20 g ztuženého tuku

Postup: nejprve si zapneme troubu na 175 °C. Ve vodní lázni si pomalu rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout. Oddělíme si žloutky od bílků. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Po jednom přidáváme žloutky a potom po lžících tekutou čokoládu. Z bílků našleháme tuhý sníh a zapracujeme do něj cukr krupici. Do 1/3 sněhu lehce vmícháme mouku a máslový krém. Teprve potom přidáme zbylý bílkový sníh. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme asi 50 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho rozkrojíme nejlépe strunou nebo režnou nití na dva díly. Nahřejeme rozpuštěnou čokoládu a potřeme jí spodní plát, překryjeme druhým dílem a přitlačíme. Nasekáme dalších 150 g čokolády a rozpustíme ji ve vodní lázni. Dokud je ještě horká, smícháme ji se ztuženým tukem a polevou potřeme celý dort. Nožem naznačíme 12 výsečí a necháme ztuhnout v chladničce. Rozpustíme zbylou čokoládu, naplníme jí pergamenový sáček a na dort nastříkáme ozdobné ornamenty. Dáme alespoň na 3 hodiny vychladit.