Vánoční anglický dort

Ingredience: 350 g margarínu, 350 g moučkového cukru, 6 vajec, 450 g hladké mouky, 4 lžíce mléka nebo brandy, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 450 g rozinek, strouhaná kůra z 1 pomeranče a z 1 citrónu, 100 g citronátu, 125 g kandovaných třešní, 250 g sekaných mandlí, 50 g kandovaného zázvoru (nebo jiného kandovaného ovoce), libovolné ovoce a ořech na ozdobu, 4 lžíce meruňkové marmelády

 

Postup: margarín, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme postupně mouku a tekutinu. Okořeníme, lehce vmícháme rozinky, pomerančovou a citrónovou kůru, sekaný citronát. Dále přidáme rozpůlené a pomoučněné kandované třešně, mandle a posekaný kandovaný zázvor. Dortovou formu vytřeme margarínem a vyložíme pergamenovým papírem. Okraj formy by měl mít výšku nejméně 8 cm. Naplníme ji těstem a povrch poklademe ovocem a ořechy (nevtlačujeme!). Pečeme ve vyhřáté troubě. V polovině pečení přikryjeme povrch dortu pergamenovým papírem. Necháme vychladnout ve formě. Meruňkovou marmeládu zahřejeme, propasírujeme a natřeme na teplý koláč. Pečeme 3 hodiny při teplotě 140

 

Tisk receptu