Jablkový závin – štrúdl

Ingredience: 250 g hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička octa, 1 špetka soli, 1/2 šálku vlažné vody, 1 kg oloupaných jablek, 1 šálek strouhanky, 1/8 másla, 1 lžíce másla na pomaštění závinu, 4 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

 

Postup: ve vlažné vodě rozmícháme vejce, rozehřáté sádlo, ocet a sůl. Touto směsí po lžičce zaděláme mouku, a až se tekutina s moukou dobře spojí vypracujeme rukama těsto. Svineme je do bochánku, přikryjeme zahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si nakrájíme jablka na plátky. Pak těsto rozdělíme na poloviny. Jeden díl necháme přikrytý, aby těsto neoschlo. Druhý díl rozválíme na vále na placku, tu pak dál rozvalujeme na utěrce posypané moukou. Těsto povytahujeme i hřbetem ruky, až je velmi tenké. Silnější okraje odřízneme. Placku pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme na másle osmaženou strouhankou, polovinou jablek, jablka poprášíme skořicí, posypeme cukrem, rozinkami, sekanými ořechy. Pak pomocí utěrky začneme závin zabalovat. Přitom ještě těsto pokapeme máslem. Závin z utěrky dáme na pomaštěný plech a stejně zpracujeme i druhou část těsta. Závin na plechu potřeme máslem a propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Občas závin potřeme máslem. Upečené záviny nakrájíme a pocukrujeme.

 

Tisk receptu