Máslová štola

Ingredience: 100 g kandované citrónové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 1 kg mouky, 2 kostky droždí, 250 g cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, špetka soli, kardamomu, nového koření a muškátového oříšku
Na zdobení: 100 g másla
Na posypání: 50-60 g moučkového cukru

Postup: kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začalo kynout. Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu. Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě.

Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme na pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.

 

Tisk receptu