Vánoční štola

Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 5 lžic rumu, 2 lžíce droždí, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce nadrobno posekaného kandovaného ovoce, 2 lžíce rozinek, 2 žloutky, strouhaná citrónová kůra z 1 citrónu, 1 kostka tuku, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, špetka muškátového květu, špetka soli, tuk na vymazání plechu, 3 lžíce rozehřátého másla a 3 lžíce moučkového cukru na potření a posypání upečené štoly

Postup: pečeme již začátkem prosince, aby se dobře rozležela, před pečením dáme rozinky nabobtnat do rumu, necháme oschnout, obalíme v hrubé mouce a zapracujeme do těsta, z části vlažného mléka, lžíce mouky a lžíce cukru uděláme kvásek, polohrubou mouku prosejeme, přidáme k ní cukr, strouhanou citrónovou kůru, skořici, muškátový květ, změklý tuk a kvásek, do mléka zašleháme žloutky a přidáme rum a po částech přiléváme, vypracujeme těsto, zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout, vykynuté těsto dáme na vál, zapracujeme do něho v rumu namočené a v hrubé mouce obalené rozinky, kandované ovoce a necháme dalších 30 minut kynout, vyválíme plát těsta silný asi 3 cm a podélně ho přeložíme (protilehlé strany se spojí uprostřed plátu), jednu polovinu těsta přeložíme přes druhou a obě vrstvy těsta tlakem spojíme, štolu přeneseme na plech a necháme ještě dokynout, pečeme ve středně vyhřáté troubě necelou hodinu, upečenou horkou štolu potřeme rozehřátým máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

 

Tisk receptu