Kuřecí řízky v bramborákovém těstě

Ingredience: 4 ks větších řízků, směs koření "Králík"

 

Ingredience na kynutý bramborák: 500 g syrových brambor, 250 g brambor uvařených ve slupce, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 100 ml mléka, 2 lžičky durynské majoránky, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky soli, 20 g droždí, olej na smažení

 

Postup: řízky omyjeme, naklepeme a okořeníme směsí koření "Králík" kořeníme asi tak, jako když solíme. Uložíme do chladna. 500 g syrových brambor oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a z brambor dobře vymačkáme vodu. Přendáme do misky, přidáme 250 g uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky čerstvě umletého černého pepře a 2 lžičky soli . Dále kvásek vzešlý smícháním 20 g rozdrobeného droždí se 100 ml teplého mléka. Těsto dobře promícháme a prohněteme (musí být husté, ale ne tekuté), přikryjeme utěrkou a dáme na cca 1 hodinu kynout. Navlhčenýma rukama rovnoměrně nanášíme v silnější vrstvě vykynuté těsto na řízky a ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažíme na mírném ohni z obou stran do červena.

 

Příloha: čerstvá nebo nakládaná zelenina

 

Tisk receptu