Laskonky

Ingredience: 3 bílky, 210g mouč. cukru.
Krém: 120g másla, 200g prosetého mouč. cukru, 1 velký žloutek, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, 4-5 lžic vroucí vody, 1 lžička kakaa, 1 lžička jemně mleté kávy.

Postup: bílky ušleháme a za stálého šlehání přidáváme po lžících polovinu prosetého cukru. Druhou polovinu do pevného sněhu zlehka vmícháme. Hmotu vložíme do sáčku a na vymaštěný plech stříkáme od středu v těsných kruzích dortíčky o průměru asi 7 cm. Sušíme je v troubě a po vychladnutí skladujeme v plechové krabici, aby nezvlhly. Těsně před podáváním je plníme lehkým krémem a u stolu zdobíme šlehanou smetanou.
Krém: máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Do dobře utřeného krému vmícháme jednu lžíci vroucí vody za druhou (vodu přivedeme do varu, odstavíme a použijeme). Po každé lžíci vody krém dobře zamícháme. Nakonec přidáme kakao a jemně mletou kávu.

 

Tisk receptu