Tyčinky z ovesných vloček

Ingredience: 250 g ovesných vloček, 90 g třtinového cukru, 90 g javorového sirupu nebo medu, 125 g másla, máslo na vymazání plechu

Postup: Na pánvi nebo v malém kastrůlku popustíme máslo, přidáme třtinový cukr a na malém plameni ho necháme rozpustit. Potom přimícháme javorový sirup a všechno dobře promícháme. Do připravené směsi přisypeme ovesné vločky a zpracujeme v řidší těsto. Pekáček nebo malý plech vymažeme máslem a nalijeme do něj těsto. Povrch dobře uhladíme. Troubu si předem rozehřejeme přibližně na 180 °C, vložíme do ní pekáč a pečeme asi 30 - 35 minut. Z vychladlého těsta nakrájíme pravidelné tyčinky a naskládáme je na mísu nebo na talíř. Můžeme je také zčásti máčet v čokoládě na vaření nebo čokoládové polevě, kterou jsme si předem rozpustili v horké vodní lázni. Nezaschlou polevu můžeme ještě posypat strouhaným kokosem či oříšky.

TIP: Tyčinky z ovesných vloček klidně zakousněte už před Vánoci - lecitin, který obsahují, je dobrý na nervy, a tak vás stres nedostane. Oves je navíc bohatým zdrojem vlákniny, pomáhá látkové výměně, snižuje krevní tlak a únavu. Je vhodný i pro diabetiky, neboť stabilizuje krevní cukr 

Tisk receptu