Včelí úly

Ingredience: hmota:160 g dětských piškotů,100 g másla,100 g moučkového cukru,1 vanilkový cukr,hrst mletých ořechů 5 lžic rumu,2 lžíce kakaového prášku,
Náplň: 1 žloutek,1/2 másla,1 lžíci moučkového cukru,Plus jeden balíček piškotů na podložení včelích úlů.
Postup: dětské piškoty rozdrtíme. Metody drcení mohou být různé - u nás se osvědčilo drcení piškotů vložených mezi dva hedvábné papíry válečkem na těsto. Nasypeme do mísy a rukama smícháme s ostatními surovinami. Rum lze nahradit stejným množstvím mléka, lze kombinovat i mléko s rumem. Množství ořechů může být pohyblivé, dokonce je lze vůbec vynechat, ale odrazí se to na chuti. Výsledné těsto má být pevné, čokoládové barvy, téměř hladké (záleží na kvalitě rozdrcení piškotů). Můžeme jej dát na chvíli do chladu a věnovat se přípravě náplně.
Tu připravujeme nad párou tj. menší hrnek dáme do většího, kde je na dně pár centimetrů vody, která se zahřívá. Do vnitřního hrnku dáme žloutek a lžíci moučkového cukru a nad párou rozšleháme. Ještě do teplé hmoty postupně nakrájíme polovinu kostky másla a necháme ho rozpustit. Odstavíme z ohřívání a jako příchuť můžeme přidat rum nebo koňak.
Pro vytváření včelích úlů potřebujeme formičku včelího úlu (lze zakoupit v domácích potřebách). Na začátku vymažeme formičku pečlivě máslem - je důležité pro dobré vyklápění. Připravíme si talířek s krupicovým cukrem. Z těsta oddělíme přiměřený kousek např. kávovou lžičkou, rukama utvoříme kuličku, tu obalíme lehce v krupicovém cukru a vložíme do formičky. Co nejvíce vtiskneme a zarovnáme do roviny s horním okrajem formičky. Vytvoříme otvor na náplň a lžičkou ji naplníme. Přiklopíme piškotem. Hotové včelí úly dáme do chladna ztuhnout.
Obměny: včelí úly lze dále ještě polévat čokoládou, měnit je možné i náplň podle chuti a zvyklostí.

 

Tisk receptu