Milka fialový koláč

Ingredience

Na těsto: 200 g másla, 5 lžic oleje, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 vajec, 300 g polohrubé mouky, 100 g potravinového škrobu, 1 prášek do pečiva, citrónová šťáva

Na jemný krém: 1 sklenice (ca. 600 g) borůvek,1 tabulka (100 g) bílé čokolády Milka White, 1 sklenice (200 g) smetany, 100 ml mléka

Na flíčky: 2 tabulky (100 g) bílé čokolády Milka White, 150 g cukru moučka, 3–4 lžíce borůvkové šťávy, 10 g 100% tuku

Postup: máslo, olej, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáváme postupně vejce a každé než přidáme další alespoň minutu vmícháváme. Mouku, škrob a prášek do pečiva smícháme spolu s citrónovou šťávou a přidáme do těsta. Borůvky scedíme a šťávu uschováme. Bílou čokoládu Milka rozpustíme ve vodní lázni, hladce umícháme, přidáme plnou polévkovou lžíci smetany a dobře smícháme. Postupně přidáváme zbývající smetanu. Na závěr přidáme borůvky a vše rozmělníme v pyré. Připravený vymaštěný plech (nebo vyložený papírem na pečení) pokryjeme 3/4 těsta. Potom rozdělíme krém na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Nakonec zbývající těsto (1/4) smícháme s mlékem a pokryjeme s ním krém. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 180°C. Tabulku bílé čokolády Milka rozlámeme na kousky a rozehřejeme do hladka ve vodní lázni. Přidáme přesátý moučkový cukr a trochu šťávy z borůvek, aby poleva nebyla příliš tekutá. Polevou potřeme vychladlý korpus a necháme zatvrdnout. Druhou tabulku bílé čokolády Milka rozetřeme s tukem a lžící tvarujeme flíčky a pokrýváme jimi fialovou polevu na koláči.

 

Tisk receptu