Tradiční jablečný páj

Ingredience pro přípravu 4 porcí

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 7 lžic ledové vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíce bílého octa, 150 g másla, 150 g rostlinného ztuženého tuku

Na náplň: 1,5 kg zimních jablek, 125 g cukru, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce másla, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce másla

Na potření: 1 žloutek, 1 lžíce šlehačky

Postup: smíchejte v míse mouku, sůl a cukr. Do důlku uprostřed dejte tuk a prsty mněte až se utvoří žmolečky. Míchejte vidličkou a přilévejte směs vody a octa, až se utvoří koule. Těsto rozdělte na dvě části a dejte do lednice zabalené do plastiku odležet a zatím si nastrouhejte jablka na plátky, eventuálně jen pokrájejte na drobné kousky. Na pomoučněném válu vyválejte 30 cm kruhovou placku, 3 mm silnou. Vložte ji do pájové formy (kruhový pekáč, kraje vykloněné ven). Na to navršte směs jablek a ostatní ingredience na náplň, poklaďte kousky másla. Přikryjte plackou z druhé poloviny těsta, kraje řádně spojte, co přečnívá odkrojte. V misce smíchejte žloutek se šlehačkou, tím potřete vrch, a nařízněte několikrát, aby měla pára kudy utíkat.
Pečte při 200°C asi 25 minut, potom snižte teplotu na 180°C a pečte dál, až jsou jablka měkká. To zkuste nožem prostrčeným skrz řez navrchu. Nechte vychladnout a servírujte.

 

Tisk receptu