Mandlové košíčky

Ingredience: 200g hladké mouky, 100g másla, 60 g mletých mandlí, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky

Na krém: 250 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 200g změklého másla, 200g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mandlového likéru
Na ozdobu: tmavou čokoládovou polevu, sekané loupané mandle
Postup: ze surovin vypracujte na lehce pomoučněné ploše těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a uložte na dvě hodiny do chladu. Upečte korpusy, troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Formičky vymastit. Z těsta oddělujte kousky, vložte je do formiček a stejnoměrně vytlačte. Postavte je na plech a pečte, až je těsto křehké a zlatavé. Potom okamžitě vyjměte z trouby a vyklopte z formiček. Nechte vychladnout. Na krém svařte za stálého míchání mléko s moukou. Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní žloutek. V misce utřete máslo s cukrem a po lžičkách do něj zatřete vychladlou mléčnou směs. Jemný krém dochutit likérem. Košíčky plňte až před podáváním, a to pomocí cukrářského nebo plastového sáčku, u kterého odstřihněte malý roh. Dozdobte čokoládovou polevou a mandlemi.

 

Tisk receptu